Knappe overwinning van VVGZ bij Nieuwenhoorn

Het was een wedstrijd die als memorabel in de boeken van VVGZ kan gaan. Pech met de bus, een minimale voorbereiding en een snelle achterstand. Na een half uur had het vlot combinerende Nieuwenhoorn een 2-0 voorsprong en toen na een prachtige aanval over een paar schijven de 3-0 werd binnen geschoten, lag een flinke oorwassing voor de Vogels op de loer. Het doelpunt werd echter door de neutrale grensrechter (die later nog een belangrijke rol in de wedstrijd ging spelen) afgevlagd. En toen Koen Kuipers net voor rust na een mooie aanval de aansluitingstreffer binnen kopte, voelde men dat er wellicht toch nog wat te halen was. Een prima tweede helft met een spectaculair laatste kwartier leverde zelfs de tweede zege van het seizoen op. En zo kennen de karaktervolle en keihard werkende Vogels met 7 uit 3 een droomstart in de sterke 1e klasse B!

Bijna een half uur later dan gepland begon VVGZ aan het karwei in Nieuwenhoorn. Pech met de bus, in de stromende regen naar een vervangende bus en rond 14.15 uur aankomen. Dat was dus zeker niet de ideale voorbereiding. De Vogels kenden één wijziging in vergelijking met de elf van vorige week. Marcello Tucci kreeg zijn eerste basisplaats en Sediq Walizada nam plaats op de bank. Tucci ging rondom Kuipers spelen en de rechterkant werd veelvuldig vrijgehouden.

Het eerste wapenfeit van de wedstrijd was een schot van Nieuwenhoorn, gevolgd door een goede aanval van VVGZ toen Mike Roodhorst werd vrijgespeeld door Tycho Los. De voorzet werd door Jasper Huisman goed voor het doel gekopt, maar Nieuwenhoorn kon ruimen. Al in de 8e minuut was het raak aan de andere kant. Een vrije trap vanaf de rechterkant werd met links ingebracht en zonder door iemand aangeraakt te worden, verdween de bal achter Maarten Vintges die verrast werd en onvoldoende reageerde op de toch wel houdbare bal. VVGZ probeerde wel wat terug te doen: een passje van Tucci bereikte Kuipers die dichtbij de gelijkmaker was, maar geen doel trof. VVGZ had duidelijk moeite met de strakke dekking van de thuisclub, die vaak inzakte maar er verdedigend bovenop zat. VVGZ had moeite met de opbouw en zocht ook teveel de pass breed of achteruit. Verder was Nieuwenhoorn in de omschakeling steeds gevaarlijk en via hun snelle zijkanten kwamen ze een paar maal goed door.

In de 28 minuut leidde weer een persoonlijke fout de 2-0 in. Joris Verhoeven werd aangespeeld maar verslikte zich in zijn tegenstander die vrij baan richting Vintges kreeg. De VVGZ-goalie en nog een verdediger werden gepasseerd waarna de 2-0 fraai werd ingeschoten. In de 35e minuut was VVGZ dichtbij de aansluiting toen Roodhorst na een goede aanval Kuipers bereikte maar op diens hakballetje kon net geen voet worden gezet. Toch kwam die aansluitingstreffer: Roodhorst speelde Tom van Oorschot goed vrij aan de rechterkant, de voorzet was perfect en Kuipers kon fraai in de lange hoek binnen koppen. Net voor rust kreeg Mark Swank geel nadat hij na een matige voortzetting van Vintges moest corrigeren en ook deze gele kaart zou in het verloop van de wedstrijd nog gevolgen hebben.

Na rust met Walizada voor Los en Tucci als aanvallende middenvelder gingen de Vogels op jacht naar de gelijkmaker. Ook Nieuwenhoorn wisselde en dat was opmerkelijk: onenigheid tussen twee spelers noopte trainer Steef Buys tot deze wissels. De Vogels zochten waar mogelijk de aanval, maar de tegenstoten van de thuisclub bleven gevaarlijk. De eerste goede aanval was van VVGZ en Walizada haalde de achterlijn maar waar hij moest terugleggen, volgde een hoge harde voorzet. Nadat Mark Swank een gevaarlijke aanval van de thuisclub ontregelde, volgde weer een goede aanval met een voorzet van Huisman die door Tucci naast werd gekopt. Verder een harde vrije trap van Mark Zwang, die vanaf 25 meter net naast mikte.

In het laatste kwartier gebeurde er erg veel. Eerst kreeg Ahmet Kuyucu terecht geel na een stevige overtreding op de middenlijn. Daarna wilde Mark Swank aan de zijlijn een bal blokken, raakte totaal zijn tegenstander niet maar deze ging theatraal naar de grond. De grensrechter zag zijn kans schoon om weer een bijdrage aan de wedstrijd te leveren en adviseerde de referee die dit staaltje van matennaaien beloonde met een tweede gele kaart voor Swank, die dus kon gaan douchen. Twee minuten later weer een opstootje: een overtreding van Tucci waarna het slachtoffer hem een duw gaf. In eerste instantie kregen beide spelers terecht geel maar weer ging de vlag omhoog en na overleg kreeg de Nieuwenhoornspeler direct rood. Wederom een belachelijke beslissing van de mensen in het zwart. Nick de Vey kwam voor Kuyucu en met 10 tegen 10 ontspon zich een geweldige apotheose. In de 80e minuut een mooi passje van de goed spelende Tucci op Kuipers die met zijn lichaam ertussen de bal goed liet lopen en het leder met een stiftje langs de keeper voor het doel bracht en Sediq Walizada in staat stelde zijn eerste competitiedoelpunt voor de Vogels te maken. Maar de koek was nog niet op want in de 86e minuut namen de Vogels zelfs een voorsprong: Nick de Vey met een goed passje op Kuipers die weer goed wegliep van zijn tegenstander en vanaf rechts uithaalde en fraai doel trof: 2-3 voor de Vogels. In de paar minuten daarna wat defensieve zekerheid: Levi Spencer kwam voor Kuipers, die kon terugkijken op een prachtige middag met twee goals en een assist.

De thuisclub kreeg nog één grote mogelijkheid toen de sterk spelende centrumspits met een steekballetje een aanvaller lanceerde, maar de harde trekbal werd door iedereen gemist.
Zo bleef het 2-3 en togen vele VVGZ-supporters met een beetje ongeloof richting Zwijndrecht: weer winst en met 7 uit 3 een mooie gedeelde tweede plek in 1B.

Zaterdag wacht de thuiswedstrijd tegen Nieuw Lekkerland dat tegen Deltasport de eerste zege pakte. En tegen de groen- witten hebben de Vogels op het Noordpark wat goed te maken, want het is een hele lange tijd geleden dat de punten in deze clash op de Noord bleven.