ASWH eervol ten onder bij AZ

ASWH heeft op woensdag 14 december met opgeheven hoofd het toernooi om de KNVB Beker verlaten. De Ambachters strandden in de achtste finales. Eredivisionist AZ bleek in eigen stadion uiteindelijk te sterk met 2-0, maar ASWH hield het lang spannend en mag terugkijken op een goede wedstrijd. Er waren wel degelijk kansen om te scoren. Pas in de slotfase besliste AZ het treffen definitief. Desondanks mogen spelers, begeleiding en de massaal meegereisde aanhang terugkijken op een gedenkwaardige en geslaagde avond.

Het fraaie AFAS Stadion was verre van gevuld, maar dat gold niet voor het uitvak. Negen bussen vol Ambachtse supporters waren het team achterna gereisd en zij zorgden voor een mooie voetbalsfeer. Ook op andere plekken in het stadion waren ASWH’ers te vinden, zodat onder de kleine vierduizend toeschouwers een hoop mensen met een witzwart hart aanwezig waren.

Bij de start van het duel greep AZ het initiatief, maar ASWH verstopte zich niet. De ploeg voetbalde eigenlijk gewoon lekker mee met de eredivisionist. Doelman Stef Doedée kreeg de handen op elkaar voor twee reddingen op inzetten van Robert Mühren en Derrick Luckassen. Vervolgens ontstond een fase waarin het spel behoorlijk op en neer ging. Ook ASWH liet zich zien voor het doel van de Alkmaarders. Na een vrije trap van Mels van Driel kopte Jerry Tieleman naast, even later deed Peter de Lange op aangeven van David Almeida hetzelfde.

ASWH kreeg vervolgens nog een hele grote kans. ASWH kreeg een hoekschop, Lars Bosscha bracht de bal voor het doel en aanvoerder Jesper van den Bosch kopte in. Zijn inzet werd door Jeremy Helmer van de lijn getrapt. Des te zuurder dat AZ vlak voor rust toch de score opende. Na een aanval over de linkerflank kwam de bal voor het doel en daar kreeg Robert Mühren net te veel tijd. De Volendammer kon draaien en vrij inschieten. Kort daarna zochten beiden ploegen de kleedkamer op voor de rust (1-0).

In de tweede helft veranderde er niet zo veel aan het spelbeeld. ASWH bleef goed meedoen en kwam er bij vlagen gevaarlijk uit, bijvoorbeeld toen Victor de Blok oprukte na een onderschepping. Zijn doelpoging werd uiteindelijk meer een pass op de doorgelopen Peter de Lange. De topscorer van ASWH ging het strafschopgebied binnen, kapte zich vrij en werd gevloerd. Helaas zag scheidsrechter Mulder er geen strafschop in en was er ook geen video-scheidsrechter om hem in zijn oor te fluisteren dat dit toch eigenlijk wel een penalty had moeten zijn.

Vier minuten voor tijd leek een aanval van AZ te stranden, maar Stef Doedée kreeg de bal niet onder controle en moest een rebound toestaan aan Fred Friday. De spits schoot raak en zette AZ op 2-0. Dat was uiteraard de beslissing, al kreeg Peter Verhoeve kort na die goal nog een goede kans, maar hij mikte net te hoog.

Daardoor moest het dappere ASWH uiteindelijk het hoofd buigen voor de eredivisionist. Geen stunt dus, maar desondanks een prestatie die alleen maar lof verdient. De supporters lieten dat na afloop ook duidelijk merken. ASWH speelt op zaterdag 17 december thuis tegen ONS Boso Sneek, het laatste duel voor de winterstop.