VVGZ verliest van Nieuw Lekkerland

De punten op de Noord in Zwijndrecht houden tegen Nieuw Lekkerland is voor VVGZ al een aantal jaren geleden en ook de editie van zaterdag 14 oktober ging verloren voor de Vogels. Op een saai eerste gedeelte van de eerste helft volgde een spectaculair tweede deel waarin een rode kaart en twee gemiste strafschoppen de hoofdmoot waren. In ondertal moesten de Vogels uiteindelijk met 1-4 buigen maar zelfs met tien man hadden de Vogels bij een 1-2 stand nog kansen om op gelijke hoogte te komen. Nieuw Lekkerland maakte het echter in de laatste fase goed af en bezorgde VVGZ dus de eerste nederlaag in dit seizoen.

VVGZ slaagde er niet veel in het drukbevolkte middenveld te bereiken en te vaak werd de lange bal op Koen Kuipers en Marcello Tucci gehanteerd maar het sterke centrale verdedigingsduo van de bezoekers bleef eenvoudig overeind. De eerste echte kans was na een kwartier toen na een verre inworp een speler in de zestien kon aannemen en draaien, maar Tycho Los blokte goed op de harde inzet. De eerste echte kans voor de Vogels was zes minuten later: een voorzet vanaf rechts viel in de rebound voor de voeten van Jasper Huisman die hard uithaalde maar het leder in het zijnet zag belanden.

De kentering in de wedstrijd volgde dus halverwege deze eerste helft. Een goede combinatie bracht Wolf alleen voor Vintges, die werd gepasseerd aanvaller aantikte. De referee floot voor een strafschop maar gaf Vintges ook rood. Het noopte Danny Mulder om een aanvaller te wisselen en Koen Kuipers moest de trieste gang naar de kant maken. Reservedoelman Patrick Zoutewelle was zijn vervanger en hij vervulde meteen een heldenrol. Hij stopte met de benen de matig ingeschoten strafschop en hield zo de Vogels in de race.

VVGZ trok zich nu terug naar de middellijn en probeerde Nieuw Lekkerland van zich af te houden. Geprobeerd werd om de handenbinders Huisman en Walizada te zoeken, maar vooral bij laatstgenoemde verzandde de soms fraaie dribbels te vaak in balverlies. Het werd een fase met vele gele kaarten door de referee, die veel te veel afging op het vele ageren van spelers en omstanders. Joris Verhoeven was in de 30e minuut één van de slachtoffers. In de 35e minuut kon de niet geheel fitte Los (hamstrings) niet verder: Yorick Termond was zijn vervanger. Nadat een kopbal van Nieuw Lekkerland net voorlangs ging, konden de Vogels in de 40e minuut counteren. Een hoge voorzet vanaf links bereikte Huisman in de zestien die een tegenstander in de nek vond en deze keer besliste de scheidsrechter voor een strafschop voor de Vogels. Het cadeautje werd echter niet uitgepakt door Huisman, die zijn inzet gekeerd zag door Edward de Groot. De rebound leverde ook een flinke kans op maar Walizada mikte van dichtbij over het doel. Zo misten de Vogels een unieke kans om in numerieke minderheid op voorsprong te komen. Net voor rust ook nog een goede schietkans voor Walizada na goed neerleggen van Jasper, maar de bal met links zeilde naast.

Na rust werd het al snel een belegering voor het doel van de Vogels, die niet meer onder de hevige druk van de bezoekers vandaan kwamen. Nadat een corner net voorlangs werd gekopt en een harde vrije trap door iedereen werd gemist, was het in de 59e minuut wel raak. Een harde pass over de grond werd door de defensie van de Vogels gemist, maar niet door Jeroen Wolf, die Zoutewelle van dichtbij kansloos liet. De Vogels moesten in ondertal dus op zoek naar de gelijkmaker en kreeg daar ook zeker kansen voor. Na dom balverlies van Nieuw Lekkerland werd Jasper op rechts aangespeeld en zijn voorzet zette Tucci alleen voor De Groot, maar de aanname was niet helemaal goed en de te slappe inzet werd gekeerd door de voormalige goalie van VVGZ. Daarna weer een grote kans op de gelijkmaker toen een corner door de weer goede inlopende Verhoeven van de lijn werd gehaald en het schot van Ahmet Kuyucu in de rebound werd geblokt. Meteen daarna viel het doelpunt aan de andere kant: een voorzet van rechts werd fraai in de bovenhoek gekopt door Gert Jan Stout en dat leek de beslissing. Maar weer rechtten de Vogels de rug en Bas van den Houten, die Huisman verving, bracht de spanning terug: Walizada speelde hem randje buitenspel goed vrij en Van den Houten omspeelde De Groot fraai en schoot de aansluittingstreffer binnen. De Vogels namen nu alle risico’s met de ingeschoven Kuyucu en dat betekende veel ruimte voor Nieuw Lekkerland. In deze fase onderscheidde vooral Mark Zwang zich door een aantal goede intercepties en een fraai blok dat de 1-3 verijdelde. De Vogels kregen zelfs nog de kans op de gelijkmaker toen na een voorzet de bal belandde bij Walizada maar de inzet werd nog net geblokt.
In de 87e minuut werd de strijd beslist: een laag schot betekende de 1-3 en het slotakkoord in de slotminuut was een fraaie krul in de kruising. Eindstand 1-4.

De Vogels leden zo hun net als vorig seizoen in de vierde competitieronde hun eerste nederlaag en wederom was dus Nieuw Lekkerland de boosdoener. Vorig jaar herstelden ze zich toen fraai bij LRC uit (2-3 winst). Wellicht kunnen de Vogels aanstaande zaterdag weer stunten als nummer 2 op de ranglijst Kloetinge op bezoek komt.